Archiv článků

20.04.2015 11:22

Příčiny vzniku zácpy

Příčinou atonické - prosté zácpy bývá špatná životospráva, nedostatek pohybu, nevhodný či nedostatečný pitný režim, zánik vyprazdňovacího reflexu, nebo nedostatek hrubé vlákniny ve stravě. Léčba prosté zácpy spočívá ve změně životosprávy. V případě zániku vyprazdňovacího reflexu by měl být...

—————

20.04.2015 10:16

Organická strava

     Organická strava, známější pod pojmem biostrava, je jednou z možností alternativního stravování. Biopotraviny jsou produkty ekologického zemědělství a jejich vznik, výroba a značení se řídí zákonem o ekologickém zemědělství (č. 242/2000 Sb. a evropským Nařízením...

—————

20.04.2015 10:03

Syrová strava

Syrová strava       Syrová strava (raw) je založena na konzumaci potravin, které nepodlehly tepelné úpravě více než 45 stupňů. Mezi nejčastěji zařazené potraviny patří zelenina, ovoce, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy. Velmi často se používá naklíčování...

—————

30.03.2015 11:11

Laktoovovegetariánství

     Laktoovogetariánství je způsob vegetariánství, kdy člověk konzumuje kromě rostlinné stravy i vejce, mléko a mléčné výrobky. Narozdíl od „veganství“, což je krajní směr vegetariánství, je schopno zajistit všechny důležité živiny pouze ze stravy. Když se hovoří o vegetariánství,...

—————

30.03.2015 10:12

VEGANSTVÍ

Alternativní výživový směr často označovaný jako „přísné vegetarianství“ se vyznačuje naprostým vyloučením potravin živočišného původu a živočišných produktů.     HISTORIE   Slovo „vegan“ jako první vyslovil v roce 1944 Donald Watson, v Oxfordském...

—————

02.03.2015 10:17

Alternativní výživa

Co je alternativní výživa? Alternativní výživou se označují různé způsoby stravování, které se svými pravidly liší od obvyklé stravy na daném území. Mezi tyto rozdíly patří vynechání některých běžných potravin, nejčastěji jde o potraviny živočišného původu, ať už se jedná o maso hospodářských...

—————

05.01.2015 11:36

Cukr - Rozdíl mezi cukrem bílým hnědým a třinovým

Bílý řepný cukr Je vyráběn u nás, v našich zeměpisných šířkách z cukrové řepy a je nejpoužívanějším cukrem, v České republice vůbec, především pro jeho chuťovou neutralitu. Nevýhodou však je, že neobsahuje žádné minerální látky ani vitamíny, díky procesu rafinace, nebo-li čištění, při kterém...

—————

01.12.2014 11:57

Vegetariánské recepty

ZELENINOVÁ SMĚS S TOFU A RÝŽÍ NATURAL   Suroviny na dvě porce: lžíce olivového oleje 1 červená cibule 3 menší mrkve 2 menší petržele 1 balení marinovaného tofu (100 g) sůl,pepř, bazalka, kari koření rýže natural (140 g), hřebíček, sůl Postup: Všechnu zeleninu si...

—————

01.12.2014 11:36

BMI (Body Mass Index)

Vzorec na výpočet BMI: hmotnost (kg)/ výška² BMI pod 18,5 podváha BMI 18,5 až 24,9 normální tělesná hmotnost BMI 25 až 29,9 nadváha BMI 30 až 34,9 obezita I....

—————

06.11.2014 15:00

Blíží se konec roku...

Dovolujeme si Vás pozvat na pravidelný edukační program v roce 2014 který pořádá Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny (odborný garant: MUDr. Jindřich Olšovský, Ph.D.) a  SZŠ a VOŠZ, Merhautova, Brno (obor Diplomovaný nutriční terapeut)  6. 11. 2014  15,00...

—————