Archiv článků
20.04.2015 11:22
Příčinou atonické - prosté zácpy bývá špatná životospráva, nedostatek pohybu, nevhodný či nedostatečný pitný režim, zánik vyprazdňovacího reflexu, nebo nedostatek hrubé vlákniny ve stravě.
Léčba prosté zácpy spočívá ve změně životosprávy. V případě zániku vyprazdňovacího reflexu by měl být...
—————
20.04.2015 10:16
Organická strava, známější pod pojmem biostrava, je jednou z možností alternativního stravování. Biopotraviny jsou produkty ekologického zemědělství a jejich vznik, výroba a značení se řídí zákonem o ekologickém zemědělství (č. 242/2000 Sb. a evropským Nařízením...
—————
20.04.2015 10:03
Syrová strava
Syrová strava (raw) je založena na konzumaci potravin, které nepodlehly tepelné úpravě více než 45 stupňů.
Mezi nejčastěji zařazené potraviny patří zelenina, ovoce, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy. Velmi často se používá naklíčování...
—————
30.03.2015 11:11
Laktoovogetariánství je způsob vegetariánství, kdy člověk konzumuje kromě rostlinné stravy i vejce, mléko a mléčné výrobky. Narozdíl od „veganství“, což je krajní směr vegetariánství, je schopno zajistit všechny důležité živiny pouze ze stravy. Když se hovoří o vegetariánství,...
—————
30.03.2015 10:12
Alternativní výživový směr často označovaný jako „přísné vegetarianství“ se vyznačuje
naprostým vyloučením potravin živočišného původu a živočišných produktů.
HISTORIE
Slovo „vegan“ jako první vyslovil v roce 1944 Donald Watson, v Oxfordském...
—————
02.03.2015 10:17
Co je alternativní výživa?
Alternativní výživou se označují různé způsoby stravování, které se svými pravidly liší od obvyklé stravy na daném území. Mezi tyto rozdíly patří vynechání některých běžných potravin, nejčastěji jde o potraviny živočišného původu, ať už se jedná o maso hospodářských...
—————
05.01.2015 11:36
Bílý řepný cukr
Je vyráběn u nás, v našich zeměpisných šířkách z cukrové řepy a je nejpoužívanějším cukrem, v České republice vůbec, především pro jeho chuťovou neutralitu. Nevýhodou však je, že neobsahuje žádné minerální látky ani vitamíny, díky procesu rafinace, nebo-li čištění, při kterém...
—————
01.12.2014 11:57
ZELENINOVÁ SMĚS S TOFU A RÝŽÍ NATURAL
Suroviny na dvě porce:
lžíce olivového oleje
1 červená cibule
3 menší mrkve
2 menší petržele
1 balení marinovaného tofu (100 g)
sůl,pepř, bazalka, kari koření
rýže natural (140 g), hřebíček, sůl
Postup:
Všechnu zeleninu si...
—————
01.12.2014 11:36
Vzorec na výpočet BMI: hmotnost (kg)/ výška²
BMI pod 18,5
podváha
BMI 18,5 až 24,9
normální tělesná hmotnost
BMI 25 až 29,9
nadváha
BMI 30 až 34,9
obezita I....
—————
06.11.2014 15:00
Dovolujeme si Vás pozvat na pravidelný edukační program v roce 2014
který pořádá
Diabetologické edukační centrum FN u svaté Anny
(odborný garant: MUDr. Jindřich Olšovský, Ph.D.)
a
SZŠ a VOŠZ, Merhautova, Brno
(obor Diplomovaný nutriční terapeut)
6. 11. 2014 15,00...
—————