Bezlaktozová dieta

Bezlaktózová dieta

 

Byla Vám zjištěna intolerance na laktózu? Nevěšte hlavu. Neznamená to, že musíte vyloučit z Vašeho jídelníčku všechny mléčné výrobky. Jen se musíte více informovat o výrobcích, které často konzumujete, jestli neobsahují žádnou laktózu.

 

Potraviny které jsou nejrizikovější

Hlavním zdrojem laktózy jsou mléčné produkty:

  • mléko (plnotučné, polotučné, odstředěné, kyselé, acidofilní, podmáslí, mléčný zákys, kefír, sušené)

  • jogurt

  • tvaroh

  • smetana

  • sýr

  • máslo

  • pudink

  • pomazánkové máslo

 

Je úplně jedno, jestli jsou mléčné výrobky vyrobeny z kravského mléka, nebo z mléka jiných zvířat. Laktóza je přirozenou součástí všech mlék včetně lidského.

 

Výrobky které nebudou vadit

Bez laktózy je čerstvé ovoce, zelenina, brambory, rýže, těstoviny, vajíčka, ryby, drůbež a všechny druhy obilovin.

 

Rostlinná mléka chutnají dobře a jsou dobře dostupné

Může se stát, že se nám bude po mléku stýskat nebo že ho budeme potřebovat v nějakém receptu nahradit.

Pro tyto případy určitě stojí za vyzkoušení mléka rostlinná:   

  • sójové

  • rýžové

  • ovesné

  • špaldové

  • mandlové a další

Rostlinná mléka se prodávají v obchodech se zdravou výživou i některých hypermarketech, drogériích a lékárnách. Některé druhy chutnají velmi podobně jako mléko z krávy, jiné jsou „vodovější“. Každému může vyhovovat jiný typ a jiná značka.

 

Obsah laktózy v mléčných produktech:

Potravina

(řazeno abecedně)

Obsah laktózy

(g / 100 g)

čokoláda mléčná

9,5

jogurt bílý 3 % tuku

3,2–4,5

jogurt bílý nízkotučný

6

jogurt ovocný 3 % tuku

3

jogurt ovocný nízkotučný

4,7

kefír neochucený

3,9

máslo

0,1–1

máslo přepuštěné (ghee)

0–0,05

mléko kozí

4,4

mléko kravské odtučněné

4,9

mléko kravské odtučněné sušené

52

mléko kravské plnotučné

4,7

mléko kravské plnotučné sušené

38

mléko kravské polotučné

4,8

mléko lidské (mateřské)

7,2

mléko ovčí

5,1

mléko zahuštěné (kondenzované)

9–13

mléko zahuštěné slazené

11

podmáslí

4–5

smetana

3,8

smetana kysaná

3,2

sýr camembert

0–1

sýr cottage

0,35–4

sýr eidam 30 % tuku

0–2,5

sýr ementál

0–0,1

sýr feta 45 % tuku

0,5

sýr gouda

0–0,1

sýr cheddar

0,07

sýr mozarella

0,1–1,1

sýr niva/rokfór

2

sýr ovčí

0,1

sýr parmezán

0,06

sýr ricotta

0,3

syrovátka sušená

74

šlehačka

3,1–3,3

tvaroh měkký

2,6–4

zmrzlina

3–7


Údaje v tabulce jsou pouze přibližné, protože podíl laktózy se může měnit v závislosti na výrobním postupu výrobce i použitém způsobu měření.