Dieta při hypertenzi

Hypertenze

Hypertenze je zvýšený krevní tlak v tepnách. Je považována za civilizační onemocnění. Lidí, kteří mají hypertenzi, stále stoupá. Hodnoty krevního tlaku jsou:

  • 140 a více mm rtuťového sloupce u systolického tlaku

  • 90 a více mm rtuťového sloupce u diastolického tlaku


 

Rizikové faktory pro její vznik jsou obezita, vysoký věk, nesprávný životní styl (nevhodné složení stravy, kouření, stres), ale můžou být dědičné předpoklady ke vzniku onemocnění. Příčinou může být i nějaké onemocnění, např. ledvin, žláz s vnitřní sekrecí nebo oběhové soustavy.


 

Nefarmakologická terapie:

Tahle terapie se doporučuje při lehkých hypertenzích.

Hlavní zásadou je snížit tělesnou hmotnost, zvýšit tělesnou aktivitu, zvýšit příjem ovoce a zeleniny, snížit příjem soli, alkoholu a tuku (hlavně nasycených tuků).


 


 

Dieta u hypertenze:

V téhle dietě je přísně zakázáno používat veškeré potraviny a pokrmy, při jejichž výrobě byla použitá sůl (konzervy, uzeniny, šunka, polévkové koření, sterilovaná zelenina, sýry, atd.).

Doporučuje se spíš zařazovat potraviny s větším množstvím draslíku - zelenina (čerstvý hrášek, kapusta, špenát, květák) ovoce (banán, meruňky sušené, pomerančový džus, sušené švestky, hrozinky), rýže, těstoviny, brambory, med, tvaroh.

Zastíráme neslanou chuť vhodným kořením nebo aromatickou zeleninou (natě, cibule, česnek, houby, celer), také můžeme připravit pokrmy na sladko, sladko-kyselo nebo kyselo. Používáme vhodnou technologickou úpravu, např. vaření, dušení, pečení, zapékání, grilování. Nepoužíváme Smažení.


 

Výběr vhodných potravin:

Z bílkovinných potravin se zakazují konzervy, uzené maso, nakládaná masa, uzeniny, šunka, sardinky, skopové, jehněčí maso a mladá maso (telecí). Doporučuje se spíše libové maso, sladkovodní ryby.

Mléko jen na přípravu pokrmů. Zakysané mléčné výrobky zařazujeme s menším obsahem tuků. Sýry používáme spíše tvarohové. Ostatní nezařazujeme z důvodu obsahu velkého množství soli.

Vejce 1 ks/den v jakékoliv úpravě. Např. smažené, vařené, ztracené, míchané,na pomazánku, na přípravu pokrmů.


 

Tuky volíme spíše rostlinné. Např. margaríny (pozor na sůl), oleje. Ze živočišných můžeme máslo. Nedoporučujeme sádlo, slaninu, lůj, škvarky.


 

Do sacharidových potravin patří cukr a med, který můžeme bez omezení. Z pečiva volíme spíše bílé bez viditelné soli, celozrnné je slané. Příkrmy můžeme všechny, např. brambory, těstoviny, rýže. Vhodné je opékat brambory nasucho, pečené brambory s česnekem, vařené a sypané natěmi. Z mouk můžeme bílou hladkou, polohrubou, hrubou, kroupy, ovesné vločky, krupice, …

Ovoce neomezujeme, spíše zařazujeme s vyšším obsahem draslíku.

Zelenina se vynechává spíše nakládána, vhodnější je čerstvá, mražená, sušená.

Volíme koření, které zastírá slanou chuť. Jako jsou natě, cibule, česnek, houby, celer. Dále můžeme používat kmín, fenykl, majoránka, bobkový list, jalovec, málo sladké papriky, tymián, nové koření, pepř, muškátový oříšek, …

Nápoje jsou jen omezeny u minerálních vod, kdy dáváme pozor na obsah sodíku. Nevhodná je Hanácká kyselka, Poděbradka, Korunní, z léčebných přírodních vod Vincentka, Bílinskou kyselka.


 


 

Zakázané potraviny:

Všechny potraviny, kde byla použitá sůl při jejich výrobě. Kyselé okurky, hořčice, kyselé zelí, nakládaná a sterilovaná zelenina v soli, polévkové koření, hotové polévky, sardelová pasta, sýry, celozrnné pečivo, konzervy, uzené maso, nakládaná masa, uzeniny, šunka, sardinky, skopové, jehněčí maso a mladá maso (telecí), sádlo, slaninu, lůj, škvarky.