SUSHI

Sushi je původem z Japonska, ale v dnešní době je už rozšířeno po celém světe. Sushi se skládá ze speciální rýže, ryby, nebo zeleniny a dle druhu taky mořské řasy nori.

Druhy sushi:

  • Nigiri-rýžový váleček potřený wasabi a obložený rybou

  • Gunkan- nigiri obalený proužkem mořské řasy nori

  • Maki-váleček rýže obalený mořskou řasou nori a naplněné rybou- více druhů

    • Hosomaki- jednodruhová náplň

    • Futomaki- 3 až 4 druhy náplně

    • Uramaki- řasa nori je součástí náplně

  • Temaki- list řasy nori stočený do kornoutku a naplněn

  • Oši- také krabičkové sushi, vytváří se pomocí pravouhlé krabičky

  • Temari- rýže s ingrediencemi zformovaná do koule

  • Čiraši- na rýži v misce jsou přidané přísady


 


 

Základní příprava a podávání sushi(druh nigiri):

Dle návodu uvaříme rýži, a necháme ji vychladnout. Dochutíme směsí octa cukru, soli a vytvarujeme váleček. Z ryby uděláme filety a vykostíme. Váleček rýže potřeme wasabi pastou a položíme na něj plátek ryby a podáváme.

POZOR! Sushi není vhodné pro malé děti, těhotné a kojící ženy a ženy které plánují otěhotnět.