SUSHI
Sushi je původem z Japonska, ale v dnešní době je už rozšířeno po celém světe. Sushi se skládá ze speciální rýže, ryby, nebo zeleniny a dle druhu taky mořské řasy nori.
Druhy sushi:
-
Nigiri-rýžový váleček potřený wasabi a obložený rybou
-
Gunkan- nigiri obalený proužkem mořské řasy nori
-
Maki-váleček rýže obalený mořskou řasou nori a naplněné rybou- více druhů
-
Hosomaki- jednodruhová náplň
-
Futomaki- 3 až 4 druhy náplně
-
Uramaki- řasa nori je součástí náplně
-
-
Temaki- list řasy nori stočený do kornoutku a naplněn
-
Oši- také krabičkové sushi, vytváří se pomocí pravouhlé krabičky
-
Temari- rýže s ingrediencemi zformovaná do koule
-
Čiraši- na rýži v misce jsou přidané přísady
Základní příprava a podávání sushi(druh nigiri):
Dle návodu uvaříme rýži, a necháme ji vychladnout. Dochutíme směsí octa cukru, soli a vytvarujeme váleček. Z ryby uděláme filety a vykostíme. Váleček rýže potřeme wasabi pastou a položíme na něj plátek ryby a podáváme.
POZOR! Sushi není vhodné pro malé děti, těhotné a kojící ženy a ženy které plánují otěhotnět.