Alternativní výživa

02.03.2015 10:17

Co je alternativní výživa?

Alternativní výživou se označují různé způsoby stravování, které se svými pravidly liší od obvyklé stravy na daném území. Mezi tyto rozdíly patří vynechání některých běžných potravin, nejčastěji jde o potraviny živočišného původu, ať už se jedná o maso hospodářských zvířat, ryby, mléko, mléčné výrobky a vejce.

Dalšími rozdíly může být odlišný způsob přípravy pokrmů, výběr potravin vyprodukovaných v ekologickém zemědělství nebo použití nezvyklých kombinací.

Důvody výběru alternativní výživy

Existuje celá řada důvodů, proč je volen alternativní způsob výživy. Lidé se obrací na tuto cestu v případě kdy:

  • chtějí žít zdravěji, skrze alternativní výživu se chtějí vyhnout chemikáliím v potravinách

  • se snaží žít v souladu s přírodou, mají odpor ke konzumaci masa a podílení se na zabíjení zvířat

  • jejich náboženství zakazuje jíst maso, např. Židé nesmějí jíst vepřové maso, Indové nejí hovězí ani telecí apod.

  • během dospívání může být přechod k alternativnímu způsobu stravování protestem proti všemu tradičnímu

 

Typy alternativní výživy

K nejznámějším typům alternativní výživy patří:

  • Vegetariánství

  • Veganství

  • Fruitariánství

  • Makrobiotika

  • Syrová strava-vitariánství

 

Výhody alternativní výživy

Výhody alternativního stravování jsou závislé na tom, který typ si člověk vybere, které potraviny zařadí do svého jídelníčku a které naopak vynechá. Nejčastějším typem na našem území je vegetariánstí, v tomto případě jsou omezeny nebo zcela vyloučeny potraviny živočišného původu, na druhou stranu se v jídelníčku častěji objevuje ovoce, zelenina, luštěniny a obiloviny, takže strava obsahuje:

  • dostatek vlákniny

  • nízký obsah tuku

  • nízký obsah cholesterolu

  • dostatek některých vitaminů – např. B1, C, E, beta-karotenu a kyseliny listové

  • dostatek některých minerálních látek – např. hořčíku a draslíku

  • nízký obsah sodíku

Takové stravování může vést ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, ke sníženému krevnímu tlaku, často je také doprovázené snížením tělesné hmotnosti při nadváze a může mít i preventivní účinek v případě nádorových onemocnění jako je například rakovina tlustého střeva. Dostatek vlákniny brání vzniku zácpy a pozitivně ovlivňuje naše zažívání.

Nevýhody alternativní výživy

Nevýhody spojené se zdravotními problémy může přinést extrémní způsob stravování, kdy je výběr potravin omezen na minimální množství, což způsobuje nedostatek jak nepostradatelných živin, tak vitaminů a minerálů.

Vyloučením živočišných potravin může mít tato úskalí:

  • nedostatek některých minerálních látek – např. jodu, železa, vápníku

  • nedostatek některých vitamínů – např. vitamínu D, B12 a B2

  • důležité látky jako jsou železo a vápník se z rostlinné stravy vstřebávají do těla podstatně hůře než z živočišných potravin

  • potraviny rostlinného původu neobsahují plnohodnotné bílkoviny a je nutné je správně kombinovat. Směs bílkovin z obilovin, luštěnin a výrobků z nich, semen a ořechů doplní aminokyseliny tak, že vznikne kompletní bílkovina.

Nedostatek těchto látek může vést u dětí ke vzniku podvýživy, chudokrevnosti, k poruchám růstu a k poruchám vývoje kostí. U těhotných také hrozí chudokrevnost. Nedostatečný příjem složek potravy, které jsou důležité pro správný vývoj plodu, může následně vést třeba k potratu, předčasnému porodu nebo k narození dítěte s nízkou porodní hmotností.

 

Zdroje:

Alternativní výživa. [online]. [cit. 2015-03-02]. Dostupné z: https://viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=65&Itemid=115

Alternativní výživa. [online]. [cit. 2015-03-02]. Dostupné z: https://www.wikiskripta.eu/index.php/

Alternativn%C3%AD_v%C3%BD%C5%BEiva

Alternativní výživa. [online]. [cit. 2015-03-02]. Dostupné z: https://www.obezita.cz/clanky/diety/alternativni-vyziva/

KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. 2., přeprac. vyd. Praha: Grada, 2011, 140 s. Zdraví. ISBN 978-802-4734-330

 

                                                                                                                                            Autoři: Lea Kopáčková, Lenka Kouřilová

                                                                                                                                                        2.3. 2015

 

—————

Zpět