Bazalka

26.09.2014 21:33

Bazalka je bylinka s hedvábnými zelenými nebo nachovými listy a drobnými růžovými nebo bílými květy. Velmi dobře se kombinuje s česnekem, kapary, pažitkou, koriandrem, majoránkou, dobromyslí, mátou, petrželí, rozmarýnem a tymiánem. Vůně čerstvé bazalky je sladce kořeněná se stopami hřebíčkové a anýzové esence. Chuť je peprná, podobná hřebíčku, s příchutí mentolu a anýzu.

Využití:

  • bazalka je bylina s všestrannou možností použití
  • je známá spíše jako kořenící přísada do jídel, která se používá nejvíce v italské a řecké kuchyni k jídlům z těstovin, rajčat a s přísadou česneku.

Z rostlinky se obvykle používají jen lístky. Můžete je nechat celé nebo je nasekat, rozdrtit či natrhat. Bazalka je nejlepší čerstvá, lze ji také zmrazit, usušit či zpracovat do olejů, na italské pesto nebo na vegetariánská jídla, kterým dodává tu správnou chuť. Klidně lze použít i části květů.
Výrazná chuť bazalky se znásobí tepelným zpracováním. Nebojte se ji proto využít do polévek, omáček, luštěnin, pizz, těstovin, k rybám a všem druhům masa, ať už k pečeným nebo grilovaným. Ve studené kuchyni je typická pro bylinkové octy, dresinky, marinády a saláty. 

 

Pesto 

Pesto pochází ze severní Itálie, přesněji z oblasti Ligurie. Jedná se o zelenou omáčku, jejíž základem je čerstvá bazalka. Název pesto je odvozen z italského slova PESTARE - tlouci nebo mlátit. Příprava tradičního pesta spočívá především v rozetření bazalkových listů hmoždíři (nikdy ne kovovém). Bazalka by neměla přijít do styku s kovem.

 

 

—————

Zpět