BMI (Body Mass Index)

01.12.2014 11:36

Vzorec na výpočet BMI: hmotnost (kg)/ výška²

BMI pod 18,5

podváha

BMI 18,5 až 24,9

normální tělesná hmotnost

BMI 25 až 29,9

nadváha

BMI 30 až 34,9

obezita I. stupně

BMI 35 až 39,9

obezita II. stupně

BMI 40 a více

obezita III. stupně

 

 

Podváha: BMI pod 18,5

Váha je nižší než je hodnota optimální tělesné hmotnosti. Příliš nízká tělesná hmotnost může způsobit hned několik komplikací jako např. vynechání menstruačního cyklu, trávicí potíže, bolesti hlavy, nedostatečná tělesná kondice, psychické poruchy aj.

 

Normální tělesná hmotnost: BMI 18,5 až 24,9

Tělesná hmotnost je v optimálním rozmezí. Při této hodnotě nehrozí závažnější zdravotní rizika a není nutné redukovat tělesnou hmotnost.

 

Nadváha: BMI 25 až 29,9

Tělesná hmotnost je v rozmezí, kdy se zvyšuje riziko zdravotních komplikací. Jedinci by měli uvážit redukci hmotnosti na BMI 18–24,9.

 

Obezita I. stupně: BMI 30 až 34,9

Tělesná hmotnost je výrazně vyšší než je hodnota optimální tělesné hmotnosti. Nadměrná hmotnost může vážně ohrozit zdraví a snížit kvalitu života. Redukcí váhy a změnou životního stylu minimalizujeme rizika vzniku dalších závažných komplikací.

 

Obezita II. stupně: BMI 35 až 39,9

Nadměrná hmotnost zatěžuje tělo a výrazně ohrožuje organismus. Trvalému poškození zdraví můžeme předejít změnou životosprávy a okamžitým snížení tělesné hmotnosti.

 

Obezita III. stupně: BMI 40 a více

Hmotnost je velice vysoká a může způsobit výrazné ohrožení života. Jediný způsob jak předejít komplikacím, které jsou spojené s nadměrnou tělesnou hmotností je redukce váhy a změna životního stylu. Při takto vysoké hodnotě BMI je potřeba vyhledat odbornou pomoc u praktického lékaře a následnou spolupráci s nutričním terapeutem.

—————

Zpět