Cukr - Rozdíl mezi cukrem bílým hnědým a třinovým

05.01.2015 11:36

Bílý řepný cukr

Je vyráběn u nás, v našich zeměpisných šířkách z cukrové řepy a je nejpoužívanějším cukrem, v České republice vůbec, především pro jeho chuťovou neutralitu. Nevýhodou však je, že neobsahuje žádné minerální látky ani vitamíny, díky procesu rafinace, nebo-li čištění, při kterém získává svou typickou barvu. Proto by se dalo říct, že není ničím pro naše zdraví prospěšný, avšak ani škodlivý, pokud se nekonzumuje ve velkém množství.

 

Hnědý řepný cukr

Hnědý cukr se vyrábí z cukrové řepy, stejně jako cukr bílý, avšak je mezi nimi podstatný rozdíl. U hnědého cukru nedochází k tak vysokému stupni rafinace, tudíž si zachovává cenné vitamíny a minerály.

 

Rozdíl mezi hnědým řepným cukrem a cukrem třtinovým

Je důležité od sebe odlišit hnědý řepný cukr a cukr tmavý třtinový, jelikož se nejedná o totéž. Třtinový cukr obsahuje přirozeně zdravou melasu, kterou může obsahovat i hnědý cukr, avšak do něj se třtinová melasa dodává až během výroby.

 

Nejkvalitnější hnědý cukr, který je dobarvován a je do něj přidávána i melasa, se kvalitou a obsahem zdraví prospěšných látek vyrovnává i oblíbenému třtinovému cukru. Pozor si však musíme dávat, je-li hnědý řepný cukr dobarven karamelovým sirupem. Potom neobsahuje žádný podíl zdravé melasy a kvalitou se rovná bílému řepkovému cukru.

 

Třtinový cukr

Je jedním z nejdražších druhů cukru, dostupným na našem trhu, jelikož se dováží z exotických zemí, kde se daří cukrové třtině. Je rozpoznatelný podle charakteristické zlatavé barvy, avšak může být i čokoládově hnědý. To se odvíjí od toho, kolik obsahuje již zmiňované melasy.

 

A co je vlastně melasa? Melasa je žádaným odpadním produktem, jež vzniká při zpracování třtiny. Je také základní surovinou pro výrobu mnoha druhů rumů.

 

Velké množství lidí preferuje třtinový cukr pro jeho chuť. Má i příjemnou vůni. Díky své lehce karamelové chuti je dobrý v čaji a může se přidat i do kávy.

 

Třtinový cukr obsahuje vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, draslík a železo. Není však známo, v jakém množství jsou tyto látky ve třtinovém cukru obsaženy. Poslední dobou se objevují informace, že třtinový cukr těchto vitamínů a minerálů obsahuje pouze zanedbatelné množství a jeho zdraví prospěšné účinky se přeceňují.

 

 

Autor: Veronika Valentová

 

 

Zdroj: https://fresh.iprima.cz/jak-na-to/cukr-bily-hnedy-nebo-trtinovy

 

—————

Zpět