Laktoovovegetariánství

30.03.2015 11:11

     Laktoovogetariánství je způsob vegetariánství, kdy člověk konzumuje kromě rostlinné stravy i vejce, mléko a mléčné výrobky. Narozdíl od „veganství“, což je krajní směr vegetariánství, je schopno zajistit všechny důležité živiny pouze ze stravy. Když se hovoří o vegetariánství, myslí se tím často právě laktoovovegetariánství.

 

Správně sestavená vegetariánská dieta je plnohodnotná. Obsahuje dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, minerálů i vitaminů.

 

Pozitivní aspekty správně sestavené vegetariánské diety

     Díky zvýšené konzumaci ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnné mouky a celozrnných výrobků (Výhoda celozrnné mouky je v jejím zpracováním kdy se používá celé zrno - obilka i osemení, které jsou bohaté na výskyt vlákniny a minerální látky). Vegetariáni konzumují více vlákniny, která pozitivně působí na peristaltiku střev. Nesporný je také zvýšený příjem vitaminů a minerálních látek.

 

     Snížení rizika KVO (kardiovaskulárních onemocnění) díky sníženému obsahu cholesterolu ve stravě. Jednak díky vyřazení tučných druhů mas ze stravy, a zvýšení vlákniny a tekutin ve stravě. Mimo jiné se na tomto jevu podílejí i tzv. „protisklerotické“ druhy zeleniny.

 

     Zajištění kompletního spektra plnohodnotných bílkovin. Laktoovovegetariánská strava je plnhodnotná i z hlediska bílkovin, strava obsahuje kompletní spektrum aminokyselin díky mléku, mléčným výrobkům a vejcím. Pokud dotyčný konzumuje i sýry, má zajištěný dostatečný přísun vápníku i vitaminu B12, který je obsažen pouze v živočišných zdrojích.

 

     Stoupenci tohoto alternativního výživového směru častěji vyhledávají zásady správné výživy, protože si jsou častěji vědomi toho, že ze stravy vyřazují jednu složku, kterou je třeba něčím zastoupit.

 

     Vegetariánská strava je prospěšná z hlediska větší preference rostlinných tuků – stojí za ní zvýšená konzumace ořechů a olejnin. Je velká pravděpodobnost, že člověk bude zařazovat i netradičnější druhy rostlinných olejů – lněný, konopný, sezamový, dýňový, z vlašských ořechů, a pod. Je vhodnější nezařazovat rostlinné tuky se zvýšeným obsahem nasycených mastných kyselin (kokosový, palmový, palmojádrový).

Otázka margarínu – v současné době jsou margaríny vyráběny moderními technologiemi, které minimalizovaly obsah nežádoucích látek. Pro některé lidi může být nevýhodou jejich specifická chuť složení a nepřirozené zpracování. Máslo z hlediska laktoovovegetariánství může být do jídelníčku zařazeno.

 

    Luštěniny jsou alternativním zdrojem bílkovin, sacharidů a minerálních látek. Vegetariáni častěji hledají inspiraci v receptech jiných kuchyní než českých (např. Orientální kuchyně), kde bývá běžné použití i u nás méně známých druhů luštěnin – fazole adzuki, fazole mungo, červená čočka, zelená čočka, a další. Důležité je důkladné tepelné zpracování, aby bylo zabráněno nadýmání.

Fazole musí být tepelně zpracovány, protože obsahují za syrova jedovaté látky, které nezmizí ani naklíčením.

 

Negativa:

Může docházet k nedostatkům železa. Největší množství železa obsahují vnitřnosti a červené maso. Menší množství obsahují žloutky, ryby, zelenina (špenát, rajčata, petržel), luštěniny, cerálie a kakao.

 

 

Zajímavost:

Homocystein a vegetariánství – hladina homocysteinu závisí na třech faktorech a to na příjmu vit B6, B12 a kyseliny listové. Čím nižší příjem a tím i nižší hladina v organismu tak tím více se zvedá hladina homocysteinu který je prvotním činitelem při různých "civilizačních" onemocněních. U laktoovovegatariánů nemusí k tomuto fenoménu docházet, protože mají dostatek živočišných bílkovin.

 

 

Zdroje:

SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU. Vegetariánská strava. Společnost pro výživu [online]. [cit. 2015-03-02]. Dostupné z: https://www.vyzivaspol.cz/rubrika-vyziva-obecne/vegetarianska-strava.html

 

Vegetariánství. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2015-03-02]. Dostupné z: https://cs.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstv%C3%AD

 

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ. Výskyt železa v potravě. Víš co jíš? [online]. [cit. 2015-03-02]. Dostupné z: https://www.viscojis.cz/onemocneni-vyziva/onemocneni-zajimavosti/82-vyskyt-eleza-v-lidske-potrav

 

Rudolf Hála Vegetariánství a veganství [online]. Dostupné z: https://www.pharmanews.cz/2008_04/site/clanek3.html

 

 

Autoři:

Beran Dominik

Dubská Dominika

 

16.3.2015

—————

Zpět