Máslo vs. margarín

29.09.2014 11:42

 

Každý, kdo se zajímá o zdravý životní styl a stravování narazil na téma, ve kterém se rozcházejí názory nejen lajků, ale i předních odborníků. Nemůžeme tedy říci, že buď jedno a nebo druhé. Můžeme si pouze shrnout fakta a podle nich dále individuálně přistupovat.

Máslo

je živočišný tuk obsahující převážně nasycené mastné kyseliny, které bychom neměli příjmat ve velkém množství, avšak naproti tomu obsahuje množství vitamínů a jeho tuky jsou dobře stravitelné. Je vhodné na přípravu pomazánek, na mazání na pečivo, či na zjemnění a vylepšení chuti pokrmů při jejich finální úpravě.

Margarín

je rostlinný tuk, který byl pomocí chemických reakcí přeměněn na tužší formu, bývá samozřejmě podle druhu a kvality obohace o vitamíny a minerální látky. Obsahuje, nenasycené mastné kyseliny, které napomáhají udržování optimální hladiny cholesterolu v krvi. Je sice vytvořen uměle, ale co je v dnešní době vytvořeno bez pomoci chemie? Požít ho můžeme na pečivo či na přípravu pomazánek, k tepelné úpravě většinou nejsou vhodné. Takže co si teď vybrat? Samozřejmě obojího je řada druhů o různé kvalitě a složení. Co je tedy důležité? Je třeba umět si vybrat jak ten správný margarín o správném složení, tak i sledovat složení másla. V ledničce každopádně neuděláte chybu, když budete mít obojí.

 

Tudíž ideální je střídat, kombinovat, přemýšlet a číst složení, vše s mírou a nezapomenout že obé jsou tuky, takže dbát na zdravou výživu z hlediska množství. Pro zdravého člověka by měl být poměr tuků ve stravě do 30 %, z toho by měli převažovat především rostlinné tuky, jejichž ideálním zdrojem jsou kvalitní rostlinné jednodruhové oleje, zejména řepkový, slunečnicový, olivový a mnoho dalších. Ale i v rostlinných olejích se objeví černé ovce jako je třeba tuk palmový či kokosový, které obsahují vysoké procento trans-mastných kyselin, které škodí našemu organismu. Pro běžný život můžeme tedy poradit, ve většinovém zastoupení používejte kvalitní oleje, na mazání si můžete používat jak máslo tak margarín ale v rámci zdravého stravování.

—————

Zpět