Minerální vody

29.09.2014 10:58
  • Minerální voda je označení pro vodu z přírodních zdrojů.
  • Od roku 2001 může být termín minerální voda použit pro veškerou vodu získanou z podzemí.
 
Dělení minerálních vod:

    Minerální vody se dělí podle celkové mineralizace, podle rozpuštěných plynů a obsahu významných složek, podle pH, podle radioaktivity, podle přirozené teploty u vývěru, podle osmotického tlaku, podle hlavních složek, podle využitelnosti jako léčivé a podle vlastností jako stabilní.

 

    Podle lázeňského zákona a vyhlášky o zdrojích a lázních musí minerální voda pro léčebné využití splňovat alespoň jedno z následujících pěti kritérií:
 

    1. mineralizace minimálně 1 gram/litr

    2. obsah CO2 minimálně 1 gram/litr

    3. obsah pro zdraví významného chemického prvku

    4. teplota vývěru přesahuje 20 °C

    5. radioaktivita přes 1500 bq/l

 

    Léčivých účinků minerálních vod se nejčastěji využívá v lázeňství. Pro vysoký obsah minerálních složek se dlouhodobé užívání nedoporučuje. Mohou zanášet cévy a zvyšovat tak krevní tlak.

    Známá místa v ČR jsou Karlovy Vary, Luhačovice, Janské Lázně, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně, Teplice a Bílina.

    V České Republice jsou nejznámější značky minerálních vod např. Bílinská kyselka, Vincentka, Dobrá voda, Korunní, Hanácká kyselka, Magnesia, Poděbradka, Ondrášovka nebo Mattoni.

 

Příklady minerálních vod:

 

Bílinská kyselka

    Jímaná je v Českém středohoří u města Bíliny. Čerpá se z pramene pod horou Bořeň. Bílinská kyselka patří mezi přírodní kyselky s vysokou koncentrací minerálních látek (5 až 7 gramů na 1 litr). Díky vysokému obsahu volného kysličníku uhličitého je přirozeně perlivá. Teplota vyvěrající vody je mezi 17 a 20 °C.

Mattoni

    Mattoni je česká minerální voda z obce Kyselka u Karlových Varů. Dosahuje mineralizace v rozmezí 1,6 až 1,7 g/l. Teplota vody v pramenu je 10 °C.

Magnesia

    Obsahuje velmi vysoké množství hořčíku. Pochází z pramene Grünské kyselky a pramenů v okolí Louky u Nové Vsi.

Vincentka

    Vyvěrá v lázních Luhačovice, na podhůří Bílých Karpat, v klimaticky velmi příhodném prostředí v nadmořské výšce 256 m. Je to přírodní léčivá minerální voda, která pramení v centru města uprostřed kolonády. Existují zde celkem tři prameny. Vincentka, Nová Vincentka a Vincentka 2. Dosahuje celkové mineralizace 10 g/l a osmotickým tlakem 634,7 kPa se podobá osmolaritě lidské krve a intracelulárních tekutin.

 

Zdroje:

Janoška, Martin. Minerální prameny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Praha : Academia, 2011. 495 s. ISBN 978-80-200-1841-0

Květ, Radan. Minerální vody České Republiky. Vznik, historie, současnost. Akcent 2011. 152s. ISBN 978-80-7268-862-3

Vítková P.
 

—————

Zpět