Organická strava

20.04.2015 10:16

     Organická strava, známější pod pojmem biostrava, je jednou z možností alternativního stravování. Biopotraviny jsou produkty ekologického zemědělství a jejich vznik, výroba a značení se řídí zákonem o ekologickém zemědělství (č. 242/2000 Sb. a evropským Nařízením Rady (ES) č. 834/2007). Potraviny splňující tato kritéria nesou označení, tzv. Biozebru. Od roku 2010 se v Evropské unii používá celoevropské označení EU organic (také označované jako euro-list) v případě, kdy potravinu tvoří minimálně 95 % suroviny, která pochází z ekologického zemědělství.

 

     Pěstují se na ekofarmách, kde se nesetkáme s žádnými herbicidy ani jinými toxickými látkami, které se při pěstování běžných potravin používají. Tím také neškodí okolní přírodě.

 

 

Jaké jsou tedy výhody a nevýhody biostravy?

 

     Výhodou těchto biopotravin je jejich opravdová chuť a že jsou zdravější než klasické potraviny. Pěstují se totiž bez použití chemických látek, umělých hnojiv a pesticidů, což se také bohužel odráží na ceně. Ta může být až několikanásobně vyšší než cena běžného výrobku. To je také jednou z hlavních nevýhod.

Výživná hodnota biopotravin je vyšší než u klasických produktů. Neobsahují rafinovanou muku, rafinovaný cukr ani umělá sladidla či barviva, které by u člověka mohly vyvolat určité nemoci nebo alergie.

 

Je opravdu BIO to, co se na první pohled tváří?

 

     Bioprodukty jsou suroviny rostlinného nebo živočišného původu, které pocházejí z produkce ekologického zemědělství a splňují výše uvedené podmínky.Produkty označené názvem natural, přírodní nebo EKO jsou někdy mylně zaměňovány za biopotraviny. Je tedy velmi důležité číst pečlivě etikety výrobků a dát si pozor na to, co vlastně kupujeme.

Produkty označené názvem natural, přírodní nebo EKO jsou někdy mylně zaměňovány za biopotraviny. Je tedy velmi důležité číst pečlivě etikety výrobků a dát si pozor na to, co vlastně kupujeme.

 

Autoři: Karolína Hanáková, Helena Kocourková

 

Zdroje:

www.jimehlavou.cz

www.countrylife.cz/proc-zvolit-bio

www.posilovanihubnuti.cz/clanek/bio-organicka-strava

 

Obrázky:

www.biooo.cz/images/card/certifikat-bio-2.jpg

www.biospotrebitel.cz/wp-content/uploads/2012/01/Biozebra_barevna1.jpg

www.biospotrebitel.cz/wp-content/uploads/2012/02/%C4%8Desk%C3%A1-biopotravina-zebra.jpg

—————

Zpět