Syrová strava

20.04.2015 10:03

Syrová strava

 

    Syrová strava (raw) je založena na konzumaci potravin, které nepodlehly tepelné úpravě více než 45 stupňů.

Mezi nejčastěji zařazené potraviny patří zelenina, ovoce, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy. Velmi často se používá naklíčování semínek, obilovin a luštěnin. Vhodné je odšťavňování ovoce a zeleniny, mixování, namáčení ořechů či semínek nebo šetrné vysoušení potravin.

    Lidé, kteří propagují syrovou stravu jsou přesvědčení, že pokud je potravina tepelně upravena nad 45 stupňů, pak se v ní vše živé zničí. Výhodou syrové stravy tedy je, že se do těla dostane maximální množství vitamínů a enzymů potřebných pro trávení. Natrávením dochází k předání všech živin do organismu a vyloučením všeho potřebného. Tělo se začíná automaticky čistit, dochází ke zlepšení funkce krve a tím i funkce orgánů.

    Syrová strava obsahuje enzymy, které se teplotou vyšší než 45 stupňů ničí. Tyto enzymy se v těle účastní veškerých probíhajících pochodů v buňce a zabezpečují trávení živin přijatých v potravě. Pokud přijímáme pouze biologicky “mrtvou”, chemicky a tepelně upravovanou stravu, vyčerpává se naše tělo nutnou produkcí enzymů, které by za normálních okolností přijalo spolu s “živou” neupravovanou rostlinnou stravou. Tedy po strávení tepelně zpracovaného jídla musí tělo všechny enzymy vyprodukovat samo, čímž je tělo velmi zatěžováno.
    Někteří autoři uvádí, že ozdravná schopnost syrové stravy spočívá v obsahu slunečního světla a energie. Živé syrové potraviny zvyšují odolnost organismu vůči infekčním chorobám lépe než očkování. Údajně tento způsob stravování poskytuje zdraví, svěží pleť, jasné oči, zdravé a silné vlasy, dělá nás postupně silnými, pružnými a vytrvalými, bystří smysly, podporuje naši kreativitu a intuici, udržuje nás štíhlé a vitální.
    Výhodou syrové stravy je nižší obsah tuků, sodíku a cholesterolu. Dále má tato strava vysoký obsah draslíku, hořčíku, vlákniny a kyseliny listové, má také nižší obsah nevhodných aditiv a přidaných cukrů. Lidé dodržující tento režim udávají zlepšení psychického stavu. V neposlední řadě je tato strava také ekologicky šetrná a lze ji využít krátkodobě k odlehčení organismu.

    Je ale důležité upozornit i na případná rizika. Může se stát, že strava bude energeticky nevyrovnaná a ochlazující. Hrozí nedostatek potřebných živin včetně vitamínu B12, vápníku, živočišných bílkovin. Některé studie tvrdí, že pro rozvoj lidského mozku je tepelně upravená strava nezbytnou podmínkou. Kvůli deficitu vitamínu B12 se zvyšuje hladinu homocysteinu, jehož výše je úměrná riziku vzniku srdečně cévních onemocnění a mozkové mrtvice. V případě nedostatečně tepelně upraveného masa a vajec hrozí mikrobiální onemocnění. Tato strava není doporučena lidem s oslabeným trávením, dětem a také mladým dívkám, které jsou schopné pro štíhlou postavu udělat cokoliv a snadno se mohou dopracovat k poruchám příjmu potravy.

    V dnešní době získává raw strava na popularitě a stává se tak dostupnější. Raw výrobky se dnes dají bez problémů sehnat ve zdravých výživách a obchodech s farmářskými potravinami. Dokonce i v České republice již existují raw restaurace či cukrárny.

    Syrová strava může být zdravou výživovou možností a výzvou pro mnohé, ale před její dlouhodobější aplikací by bylo vhodné zvážit vlastní zdravotní stav a životní podmínky.


Jiroušková Maga

Mairingerová Iva

 

 

Zdroje:

SLIMÁKOVÁ, Margit. Komu a jak prospívá syrová strava?{online}.{cit. 2015-03-30}. Dostupné z :https://www.margit.cz/syrova-strava/

Syrová strava{online}.{cit. 2015-03-30}. Dostupné z: https://www.syrova-strava.cz/

—————

Zpět