VEGANSTVÍ

30.03.2015 10:12
Alternativní výživový směr často označovaný jako „přísné vegetarianství“ se vyznačuje
naprostým vyloučením potravin živočišného původu a živočišných produktů.
 
 

HISTORIE

 
Slovo „vegan“ jako první vyslovil v roce 1944 Donald Watson, v Oxfordském ilustrovaném slovníku se však poprvé objevilo až v roce 1962. Následně byla založena společnost sdružující vegetariány, kteří nejedí žádné živočišné produkty a výrobky. Roku 1944 v listopadu se sešli Donald Watson a Elsie Shrigleyová a další podobně smýšlející lidé, aby vymysleli vhodný název pro jejich společnost. Ačkoliv se jedná o poměrně nový pojem, veganství existuje už tisíce let a tento název je všeobecně známý.

 

HLAVNÍ DŮVODY

 
Existují různé důvody, vedoucí k tomuto způsobu stravování, veganství je ale zejména životní filosofie, pro kterou se lidé rozhodují z etických důvodů ke zvířatům. Zvířata jsou živé bytosti, které pociťují různé emoce podobně jako člověk. Strach, bolest, ale i radost a štěstí, zvířata nejsou zboží ani věci a proto by se k nim nemělo přistupovat jako k produktům. Dalším důvodem je životní prostředí a úcta ke zdrojům. Zvířata zkonzumují obrovské množství potravy, dochází tak k plýtvání potravou, ve světě přitom téměř miliarda lidí trpí podvýživou. Kromě toho obrovská koncentrace močůvky a výkalů značně zatěžuje životní prostředí. V neposlední řadě je pádným důvodem k přechodu na vegetariánskou stravu vidina lepšího zdravotního stavu nebo prevence civilizačních onemocnění.
 

JAK ZAČÍT

 
Podstatou veganství je vyloučení všech živočišných potravin. Postupně nebo okamžitě se doporučuje vyřadit živočišné potraviny jako maso, uzeniny, masné výrobky, paštiky, ale také máslo, vejce a med (a další) a tyto potraviny nahradit alternativami. Rozmanitá škála veganských výrobků je běžně dostupná v obchodních sítích.
 

ZÁVĚR

 
Přechod k veganství je velký krok, před jehož učiněním je vhodné nejprve řádně nastudovat všechna pravidla výživy. Zejména je důležité uvědomit si, že veganství nespočívá pouze ve vyřazení určitých potravin, ale zejména v adekvátní nutričně dostačující náhradě těchto vyřazených potravin. Vegan nováček by se měl připravit na to, že bude více času věnovat studiu potravin, hledání alternativ, vymýšlení vhodných nutričních kombinací a receptů. To vše s sebou přináší i změny sociální.
 
 
Autor: Denisa Machová
 
Zdroje:
GoVeg: Úvod [online]. [cit. 2015­03­16]. Dostupné z: https://www.goveg.cz/index.php
 
Jak se stát veganem [online]. [cit. 2015­03­16]. Dostupné z: https://veganmind.cz/clanek/jak­se-
stat­veganem
 
Veganství [online]. [cit. 2015­03­16]. Dostupné z: https://www.vegan­fighter.com/cz-
veganstvi.html

—————

Zpět