Vitamíny rozpustné v tucích

29.09.2014 11:16

Mezi vitaminy rozpustné v tucích patří vitaminy A, D, E a K. Podílejí se na metabolizmu bílkovin, tuků a sacharidů, přispívají k odolnosti vůči nemocem. Z těchto vitaminů si dokáže naše tělo vytvořit z malé části pouze vitaminy D a K, ostatní získáme pouze z potravy. Jelikož jsou vitaminy A, D, E a K rozpustné v tucích, je potřeba, aby byly kvalitní rostlinné tuky a oleje, rybí tuky, ořechy apod. automatickou součástí stravy. Jedině tak zaručíme jejich dostatečný příjem.

 

Vitamin A (retinol a karoteinoidy)

V potravě se vyskytuje ve dvou přirozených formách. Jednou z nich je již „hotový“ vitamin A. Druhý se vyskytuje ve formě krotenoidů, tzv. provitaminů. Nejznámějším provitaminem je β-karoten. K jeho uvolnění a následnému vstřebání dojde pouze pokud je konzumován společně s tuky (např. zeleninový salát zakápnutý olejem). Vitamin A je důležitý pro zdraví očí, kůže a sliznic. Je potřebný pro tvorbu rhodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vit. A vede k šerosleposti. Taktéž se jedná o důležitý antioxidant. Je nezbytný pro vývoj epitelií, při jeho nedostatku buňky rohovatí.

Zdrojem jdou: játra, mrkev, špenát, kapusta, petrželová nať, kedlubnová nať, meloun, meruňky, kukuřice, dýně, máslo, vaječný žloutek, v menším množství mléko, tučné ryby, třešně.

Nedostatek se projevuje: šeroslepostí, sklony k zánětu očních spojivek a poškození oční sítnice, šupinatěním kůže, snížením pohlavní aktivity, zpomalením pohlavního vývoje, snížením potence, snížením imunity, sklony k zánětům a některými dalšími poruchami. K příznakům nedostatku vitamínu patří bolest očí např. při přechodu ze tmy na světlo.

Nebezpečný je i nadbytek (jako u jednoho z mála vitamínů). Hromadí se v játrech a může způsobit otravu i osteoporózu.

 

Vitamín D (kalciferol)

Označuje se jako antirachitický vitamín. Tvoří se v kůži působením slunečního záření, pouze u velmi malých dětí, které nemohou být vystaveny na slunci, je nutná suplementace ve formě kapiček. Má význam pro uchovávání silných a nepoškozených kostí ( je nezbytný pro vstřebávání vápníku) a pro posílení imunity.

Zdrojem jsou: játra, rybí tuk, vaječný žloutek, mléko a kvasnice.

Nedostatek způsobuje měknutí kostí v důsledku ztrát a nedostatečného vstřebávání vápníku a fosfátů, u dětí se projevuje křivicí, u dospělých osteomalácií. Z nedostatkem vit. D je spojena i zvýšená kazivost zubů.

Nadbytek způsobuje ukládání vápníku do různých orgánů – např. do ledvin, plic a srdce. Dalšími projevy jsou nechutenství, nevolnost, zvracení a bolest hlavy.

 

Vitamín E (tokoferol)

Slouží jako důležitý antioxidant a chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Zpomaluje stárnutí a působí jako prevence proti nádorovému bujení, zlepšuje hojení ran, má pozitivní účinek na tvorbu pohlavních buněk, zvyšuje plodnost a podporuje činnost nervového systému. Potřeba vitamínu E se zvyšuje při zvýšeném příjmu nenasycených tuků. Poruchy vstřebávání tuků ze střeva mohou vést k příznakům nedostatku, jelikož se vitamín vstřebává pouze společně s tuky.

Vit. E je obsažen: v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase savců.

Nedostatek způsobuje: neurologické potíže, snížení obranyschopnosti a může vést až k neplodnosti. U novorozenců může nedostatek vyvolat anémii způsobenou zkrácením životnosti červených krvinek.

 

Vitamín K (fytochinon)

Je nezbytný pro správnou funkci srážení krve, v procesu mineralizace kostí, buněčného růstu a metabolismu proteinů cévní stěny.

Zdrojem jsou: luštěniny, sýry, žloutek, játra, zelené rostliny, špenát, zelí, rajčata, brambory, květák.

Nedostatek může způsobit: poruchy krevní srážlivosti, modřiny, krvácení z nosu a dásní, krev v moči a ve stolici, extrémně těžké menstruační krvácení a u žen po menopauze řídnutí kostí (osteoporóza). Dochází k pomalejší obnově kostí a k nedostatečnému zabudování vápníku do kostí. Kosti nejsou dostatečně pevné a odolné, snadno se lámou, vzniká riziko osteoporotické zlomeniny.

 

 

 

 

 

Zdroje: 

Vitaminy, jejich funkce a využití. MUDr. FAJFROVÁ, Jana a MUDr. Vladimír PAVLÍK. Medicína pro praxi [online]. 2013 [cit. 2014-09-29]. Dostupné z: https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2013/02/09.pdf

 

Autor: Veronika Valentová

 

 

—————

Zpět