Vitamíny rozpustné ve vodě

29.09.2014 11:03

Vitamíny rozpustné ve vodě se nazývají jako vitamíny hydrofilní. Mezi ně se řadí vitamín C a vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B12, niacin, biotin, kyselina pantothenová a kyselina listová).

 

Vitamín C (kyselina askorbová)

Vitamín C se účastní mnoha metobolických procesů, imunitní odpovědi organismu a má antioxidační účinky. Vyskytuje se zejména v ovoci a zelenině. Mezi jeho hlavní zdroje patří: citrusové plody, černý rybíz, jahody, brokolice, brambory, rajčata, paprika a zelí. Z živočišných zdrojů to jsou v malém množství játra a ledviny.

 

Vitmín C je důležitý pro tvorbu kolagenu – látky, která tvoří strukturu svalů, cévních stěn, kostí a chrupavek. Dále přispívá k dobrému stavu zubů a dásní. Je také důležitý pro správnou funkci imunitního systému a podporuje odolonost organismu vůči infekcím. Jako antioxidant navíc působí proti negativnímu vlivu volných radikálů. V ČR je průměrná denní doporučená dávka vitamínu C 60-70 mg/den.

 

První příznaky jeho nedostatku se projevují malátností, únavou, ztrátou chuti k jídlu a nízkou odolností vůči infekcím. Při dlouhotrvajícím nedostatku se projevuje krvácivost dásní, vypadávání zubů a onemocnění zvané kurděje.

 

Vitamín B1 (thiamin)

Vitamín B1 je důležitý pro získávání energie, účastní se totiž přeměny glukózy na energii. Navíc se podílí na vedení nervových impulsů. Nejbohatším přírodním zdrojem thiaminu jsou sušené pivovarské kvasnice, obilná zrna v celku, zelí, rajčata, brokolice, květák a neloupaná rýže. Z živočišných zdrojů sem patří játra, srdce, ledviny a vepřové maso.

 

Vitamín B2 (riboflavin)

Riboflavin je nezbytný pro správnou funkci některých částí kůže a sliznic. Účastní se také metabolismu živin. Při jeho nedostatku se většinou objevují bolavé a citlivé ústní koutky, záněty sliznic ústní dutiny a jazyka a dokonce i záněty spojivek.

 

Mezi jeho hlavní rostlinné a živočišné zdroje se řadí: droždí, játra, mléko a mléčné výrobky, maso, vejce a zelená listnatá zelenina.

 

Vitamín B6 (pyridoxin)

Vitamín B6 slouží jako prevence a podpora při léčbě nervových onemocnění, revmatických onemocnění a premenstruačního syndromu. Je tedy důležité znát jeho základní zdroje: kuřecí, vepřové a telecí maso, hovězí játra, šunka, ořechy, chléb a celozrnné cereální výrobky. Dále sem patří fazole, květák a banány.

 

Vitamín B12 (kobalamin)

Kobalamin je důležitý pro tvorbu krevních tělísek a kyseliny deoxyribonukleové (DNA). Jeho příjem tedy zvyšujeme u těhotných a kojících žen. Zdrojem jsou játra, srdce, ledviny, mozek, ryby, vejce a mléčné výrobky.

 

Biotin

Vitamín důležitý pro metabolismus živin. Mezi jeho zdroje patří: droždí, játra, ledviny, vaječný žloutek, soja, ořechy a cereálie.

 

 

Vitamín B3 Niacin

Niacin slouží k získávání energie během metabolických přeměn sacharidů, tuků a bílkovin. Dále je potřebný pro růst a vývoj. Zdroje jsou: tuňák, játra, slunečnicová semínka, arašídy, fazole, hrách a hlavně pivovarské droždí.

 

Vitamín B5 (kyselina pantothenová)

Daná kyselina stimuluje obnovu kožních buněk, zklidňuje pleť a účastní se metabolických procesů v organismu. Mezi jeho zdroje se řadí: celozrnné obiloviny, vejce, pivovarské kvasnice, luštěniny, droždí, ořechy, maso, ryby, ovoce a zelenina.

 

Kyselina listová

Kyselina listová se podílí na všech růstových a vývojových procesech v organismu. Je hlavně důležitá pro správný vývoj a funkci nervového systému v embryonálním stádiu vývoje plodu. Její nedostatek u těhotných žen může způsobit vývojové vady plodu, předčasné narození, nebo dokonce potrat dítěte. Je tedy nutné přijímat její zdroje: především játra, tmavě zelenou listovou zeleninu, fazole a obiloviny.

 

Zdroje:

Ing. Tereza Burianová CSc. Ordinace.cz. [online]. [cit. 2014-09-29]. Dostupné z: https://www.ordinace.cz/clanek/vitaminy-rozpustne-ve-vode/

 

GRYGÁRKOVÁ, DIS., Simona. Celostnimedicina.cz. [online]. [cit. 2014-09-29]. Dostupné z: https://www.celostnimedicina.cz/vitamin-b3--niacin.htm

 

Autor: Lucie Palášková

 

 

 

—————

Zpět